Allerzielen Alom

De inzet van kunstenaars

Kunstenaars maken de vieringen bijzonder en krachtig. Zij hebben het vermogen om dat wat in de geest of in het gemoed leeft tot uiting te brengen op een wijze die ontroering kan veroorzaken. Beelden of ingrepen worden zorgvuldig overwogen, ontworpen en geplaatst. De verbeelding is een wezenlijk element in deze manier van Allerzielen vieren. Soms gaat het om schoonheid, soms kan het ook de bedoeling zijn om te confronteren of bewust iets los te maken. Al zal dit laatste binnen de context van Allerzielen Alom met zachte hand gaan. Vertrouwen komt te voet en vertrekt te paard.

Wasgoedaa-zorgvlied-oski-253
Een waslijn bij de entree waar witte kleding aan hing. Op de kleding stonden woorden die een relatie uitdrukten: pa, ma, held, collega, minnaar, buurvrouw. Het bracht mensen op het idee om ook andere mensen dan hun familie of vrienden te gedenken. Of waren het opdrogende contacten?  Is dat wat er overblijft?

Paraffinebeelden_mg_2409resized
Op een centrale plek werden verschillende grote en kleine paraffinebeelden neergezet die van achteren voorzien waren van een lont. Door de beelden aan te steken ontstonden verlichte mensfiguren. De associatie met de menselijke vergankelijkheid sprak aan maar ook de mogelijkheid om er een kaarsje bij te zetten was voor mensen prettig.

Groentegraven_mg_2196resized
Van graven kan men ook groententuintjes maken. Een van de kunstenaars zag een relatie tussen het bezoeken van een graf en het onderhouden van een volkstuin. In het aardebed van verschillende graven heeft hij groenten of kruiden geplant. De bezoekers konden een zakje met zaadjes uitzoeken om het zelf ook te doen bij hun graven. Het zaaien en verzorgen geeft een extra band met de plek. De eventuele oogst is bij wijze van spreken een gift van de overledene.

IJsprojecties_mg_9371resized
Ingeleverde foto’s van overledenen werden gefilmd met een super-8 filmcamera en vervolgens tijdens de vieringen geprojecteerd op zeven ijsplaten die aan bomen hingen. De fotoportretten kwamen tot leven door de film maar stierven weer langzaam weg door het smeltende ijs. Dit schouwspel bood op een poëtische manier een doorkijkje naar een andere werkelijkheid, een venster op het verleden.
© Pé Okx

Droomwoorden_mg_2485resized
Een kunstenaar bewoog traag over het terrein met een kruiwagen geladen met houten letters die ze op onverwachte plekken, langs het pad of in het gras neerlegde. Zo kon je ‘vaarwel’, ‘stilte’, ‘hemelsblauw’ of ‘universum’ tegenkomen.

Graven tekeningen
Om alle graven ‘aan te raken’ heeft een kunstenares op kerkhof Overweerse Polderdijk alle graven met de namen getekend. Een eerbetoon aan de overledenen en de familie. De tekeningen werden tijdens een processie door Purmerend gedragen.

Mozaïeklampen
Vier grote kubuslampen met uitgesneden Marokkaanse patronen gaven een sfeervol beeld. De lampen kunnen zelfstandig functioneren of onderdeel uitmaken van een ritueel.

Vader en Dochter
Een vader neemt afscheid van zijn dochtertje. Steeds weer keert het meisje terug naar de plaats waar ze haar vader voor het laatst zag. Vol verlangen wacht zij op zijn terugkomst: dagen, seizoenen, jaren? De film Vader en dochter van Michael Dudok de Wit ontroerde.
© Animatiefilm van Michael Dudok de Wit