Allerzielen Alom

Kunst en cultuur

Allerzielen Alom is vanuit de kunst ontwikkeld. Kunst is in Allerzielen Alom een middel, een instrument dat een specifiek doel dient. Allerzielen Alom creëert een context waarin mensen de ruimte krijgen om hun eigen verbeeldingskracht te laten werken.

Kunst als motor van de verbeelding dat toegang geeft tot het mysterie van de dood.  En het ouderwetse begrip ‘schoonheid’  is in deze weer op zijn plek.  Schoonheid geeft troost. Het is een ordening in de chaos.

Kunstenaars zijn doorgaans niet gefocust op dienstbaarheid of samenwerken. Ze zijn eerder confronterend, eigenzinnig en solitair. Het is misschien niet altijd makkelijk om met kunstenaars te werken, maar ze zijn binnen Allerzielen Alom onmisbaar. Ze zorgen ervoor dat licht en vuur betekenis krijgen en het niveau van een kerstmarkt overstijgen. Zij hebben gevoel voor vorm en betekenis. Allerzielen Alom blijft met kunstenaars een ritueel in beweging.

Allerzielen Alom heeft telkens gewerkt met culturele instellingen. Kunst- en Cultuur Noord-Holland heeft het omarmd. In Brabant is het opgepakt door de Schatten van Brabant en het Centrum Beeldende Kunst Midden en West Brabant. Kunstenaars & CO bemiddelt en betaalt voor een deel de kunstenaars. Voor 2009 zijn het de gemeenschappen zelf die als ‘informele culturele instellingen’ Allerzielen Alom betekenis gaan geven.