Allerzielen Alom

Plekken voor iedereen

Een belangrijk onderdeel vormen de plekken die ingericht zijn om ook bezoekers of buitenstaanders de gelegenheid te geven hun doden te gedenken. Voor mensen is een symbolische handeling of, meer sacraal uitgedrukt, een ritueel een indringende activiteit. Rituele kunstwerken hebben een open vorm, het publiek maakt het kunstwerk door middel van een handeling af. Omdat een ritueel een totaalpakket is van beeld, geluid, licht, omgeving, handeling en deelnemer, zijn deze kunstwerken vaak multidisciplinair van aard. Begeleiding is van cruciaal belang en vraagt om een goede vormgeving en oefening.

Bladertapijt
Bij de entrees van alle locaties was telkens een stevig bladertapijt uitgelegd. De mensen moesten hier dus eerst even doorheen ploegen voordat ze het terrein betraden. Vrolijk, luchtig maar ook een besef van vergankelijkheid.
Kunstenaars: Ida van der Lee, Ilona Kröber, Isabel Quiroga.

Bloemenlamp
Bij de entree stonden lampen waarin bloemen gestoken waren. Elke bezoeker mocht er een bloem uit nemen om bijvoorbeeld op een graf te leggen. Het idee van deze bloemenlampen ontstond uit een samenwerking tussen kunstenaars en lokale bevolking.
Kunstenaar: Ida van der Lee.

Tasjes_mg_2245-resize-wm
De bezoekers krijgen bij binnenkomst een wit papieren tasje met een lichtje. Zij worden zichtbaar in het donker, maar kunnen anderen niet verblinden. De collectie nog uit te delen tasjes bij de entree vormen door de rangschikking een opvallend beeld. Bezoekers
krijgen de vraag mee: wie draagt u bij u?
Kunstenaar: Fiona de Bell.

Het Hiernamaals_mg_2552-wm
Een open ruimte die met kamers is ingericht. Dit kan al door een simpele plattegrond met lijnen, maar met Allerzielen Alom hebben we gewerkt met kisten en strobalen om kamers te suggereren. In de 35 ruimtes waren tekstborden geplaatst om de aard van de plek te beschrijven. Zo was er een ‘kamer voor mild gestemden’ maar ook de ‘kamer van de woede waar gerookt wordt’. Mensen doorzochten de kamers en plaatsten een kaars daar waar hun dierbare misschien wel thuishoort. De kamer van de woede bleef niet leeg. Hieruit blijkt dat ook negatieve emoties een plek nodig hebben.
Kunstenaars: Ida van der Lee (idee), Harm Hajonides (tekst), Linda van Sommeren (vormgeving).

Namen zingen bij vuurcirkelallerzielen-groningen-357-vuurcirkel-resized-wm
Bij een vuurcirkel staat een stoker die gedurende de avond het vuur onderhield. Door de rook te verlichten met een sterke lamp ontstaat een bijzonder rookbeeld waar de mensen in kunnen wegdromen. Mensen schrijven op een briefje de naam van hun overledene. Bij de cirkel staan de zangers die deze namen zingen. Het briefje wordt na afloop in het vuur verbrand. Dit ritueel werkte tijdens de Allerzielenavonden heel sterk. De klanken gingen rechtstreeks naar het hart.
Kunstenaars: Ida van der Lee (concept), Daphne Questro (zang), Reinier Kurpershoek (vormgeving en vuur).

Passiepost
aa-zorgvlied-max-180-wm
Passiepost biedt de mogelijkheid aan bezoekers om kaarten te versturen. Lijm, kaarten papier en verf liggen op tafel. Het publiek kan de kaarten op allerlei manieren decoreren. Persoonlijke teksten en herinneringen worden op de kaart geschreven en verstuurt naar medenabestaanden. Zo wordt op afstand een gezamenlijk herinnering gedeeld.
© www.passiepost.nl

Bloembollen planten_gvd0838-resized
Een simpele, symbolische handeling is het planten van bloembollen ter ere van een overledene. De naam kan er op een vlaggetje bij gezet worden. Nieuw leven en een plek om naar terug te keren.

Herinnerdingen_mg_1463
Een wand met kistjes en een tafel met spulletjes. De ingrediënten om een herinnerkastje in te richten ter ere van een overledene. Men kiest een ’ding’ dat associaties oproept met een overledene en zet het in een kastje voorzien van een tekst of naam. Nieuwe herinneringen worden opgeroepen.

Drijflichtjes_gvd0761
Indien er een vijver of water aanwezig is zijn drijflichtjes een bijzondere toevoeging.  Bezoekers krijgen gelegenheid om een bakje met een lichtje, wierook en de naam van de overledene te water te laten. Het loslaten als symbolische handeling (foto: Geert van Duinen, 2008).

Wensenkabinet_mg_2861
Een kabinet met holle bamboebuisjes om een wens in op te rollen. Een dichteres leest gedichten voor en geeft die vervolgens mee aan de mensen.

Kaarsen gieten
Met klei een vorm maken om paraffine in af te gieten. Zo ontstaat een amorfe kaars om op een graf te zetten.