Allerzielen Alom

Voor de nabestaanden

Nabestaanden die bij het graf een bijzondere ambiance willen creeren, krijgen daartoe gelegenheid. Tijdens informatie- en inspiratieavonden worden ideeen en tips aangereikt. Vaak gaat het ook om moed te verzamelen. Te weten dat anderen ook iets bij het graf doen helpt daarbij. Hieronder geven wij een aantal voorbeelden wat mensen zoals bij het graf hebben gedaan.

Tafel dekkenfotoverslag-allerzielen-allicht-foto-max-linsen-resized
Een tafel met kandelaars en een wit kleed. Daarop de appels van de boom die de overledene samen met zijn vrouw heeft geplant. Bij het graf worden gedichten voorgelezen. Met praat en drinkt appelcider.

Oliebollen
Op het graf staan verschillende attributen uit de keuken van moeders. Op een petroleumstelletje staan en pan met oliebollen omdat zij die zo lekker kon bakken. De oliebollen worden uitgedeeld aan voorbijgangers en moeder komt als vanzelf ter sprake.

Winterharde viooltjes
Dochter deelt aan bekenden en genodigden winterharde viooltjes uit omdat haar vader dat ook altijd deed.

Duiventil
Verderop staat op een graf een duiventil met witte duiven. Vader was duivenmelker.

Kinderknutseltafel
Bij het graf van een baby die overleed toen hij 9 maanden was staat een tafel met knutselspullen opgesteld. Broertje, zusje, buurkinderen, neven en nichtjes zitten lekker te plakken en te knippen.

Wijntje bij het vuurwijntje-drinken-bij-het-graf-resized
Een vuurkorf, wat fakkels en een paar stoelen zijn voldoende om van een glas wijn te genieten bij het graf.

Kaarten aan de partytentcastricum-kaarten-resized_0
Alle kaarten die zijn ontvangen tijdens het ziekbed en na het overlijden zijn door de moeder van deze jonge vrouw in plastic hoezen gestoken en aan een partytent bevestigd. Het was nog maar een half jaar geleden, dus het lezen van de kaarten was nog teveel van het goede, maar het tonen aan de wereld dat haar dochter zo geliefd was, heeft de moeder veel goed gedaan.

Film boven het graf_mg_1913resized
Boven het graf staat op een hoge 4 poot een monitor waar een videofilm wordt afgedraaid over het leven van de moeder tijdens haar laatste levensjaren.

Schuurtje met partytent_mg_2834resized
In verband met de afwezigheid van duidelijke gedenkplekken op het crematoriumterrein in Schagen gaven we nabestaanden kleine schuurtjes in bruikleen. De mensen richtten de schuurtjes in als reliekkasten en zetten er soms een partytent bij om hun gasten te ontvangen.

Lijst met tips voor activiteiten bij het graf

Als ritueel vooraf
Het graf versieren met bloemen, natuurproducten, lampionnen, vlaggenlijntje, herinneringsobjecten, tekeningen en foto’s.

Om warm en droog te blijven en bij elkaar te kunnen zitten
Vuurkorf, partytent, verlichting, tafels en stoelen.

Kleding, textiel
Afspraak maken over wat voor kleding te dragen, kleden bedrukken en over het graf leggen.

Opties met voedsel
Lievelingsgerecht serveren en uitdelen, tafellaken maken, familieservies weer bij elkaar brengen, warme pannenkoeken serveren, iedereen neemt iets lekkers mee, picknick, eten en drinken aanbieden aan buitenstaanders.

Muziekimage00013a-resized
Liedjes (mee)zingen, zelf musiceren, instrument bespelen, een muzikant uitnodigen, iedereen neemt muziek met herinneringen mee die via een draagbare cd-speler ten gehore gebracht kunnen worden.

Projecties op het graf van foto’s, film of diabeeldenAllerzielen Alom
Foto’s kunnen ook verwerkt worden in kastjes met een lichtje erachter.

Spelvormen
Puzzelen, kwartetten, zelfgemaakt of bedacht spel spelen dat een symbolische waarde heeft.

Werken met tekst
Biografie, levenslied, ABC, gedichten maken of voordragen, herinneringen delen.