Allerzielen Alom

Essays

Merel Bem

‘Geniet ervan’, zegt de vrouw bij de ingang van de begraafplaats – en zo had ik het eigenlijk nog niet bekeken. Is dat wat je zegt tegen iemand die op het punt staat om een kerkhof te betreden, ook al is het dan omwille van de kunst? Ook al worden de graven verlicht door kaarsen en lampionnetjes en is het er bijna – om dat oer-Hollandse woord te gebruiken: gezellig? Maar de vrouw lijkt zo zeker van haar zaak, en haar hand rust zo vanzelfsprekend even op mijn arm, dat ik haast begin te geloven dat ze werkelijk niets anders had kunnen zeggen dan dit. Samenzweerderig overhandigt ze me een plattegrond van de begraafplaats en daar ga ik op weg. Met in mijn hand een wit papieren tasje waarin een lichtje brandt (‘tegen het verdwalen’) loop ik over de paden tussen de rijen met verlichte grafstenen door.

Lees verder: Bem.pdf

Xandra de Jongh

Artikel voor KIP, tijdschrift Centrum Beeldende Kunst Noord-Holland

Ooit, lang geleden, waren kunst en religie onlosmakelijk met elkaar verbonden. Kunstenaars werden door de kerk ingezet als ‘de hand van god’ om het geloof visueel te openbaren. Het waren de dagen dat zogeheten autonome kunst nog in geen velden of wegen te bekennen was. Godzijdank. Zonder het christendom als opdrachtgever én inspiratiebron zou de westerse kunst een behoorlijk aantal meesterwerken zijn misgelopen. Persoonlijk ben ik zeer dankbaar van Jheronimus Bosch’ magische drieluik ‘De Tuin der Lusten’.

Lees verder: DeJongh.pdf

Francois Stiens

‘Kunst is, in alle culturen buiten het westen en in alle tijden buiten nu, iets wat je meemaakt, iets waar je actief aan deelneemt en waarbij de scheiding tussen kunstenaar en publiek niet bestaat. Kunst heeft binnen zo’n benadering de vorm van een ritueel.’
(Merlijn Twaalfhoven, Boekman, zomer 2007)

Een moment van ons tweeën

Volgens kunstenaar Ida van der Lee leeft er een sterke behoefte aan nieuwe rituelen rond dodenherdenking. Op haar initiatief creëerden kunstenaars en nabestaanden in het kader van Allerzielen Alom collectieve gedenkplekken op vijf begraafplaatsen en crematoria in Noord-Holland. ‘Ik denk dat dit heel veel mensen heel goed doet. Zelf zou ik elk jaar wel mee willen doen’, aldus een van de deelnemende nabestaanden in Schagen.

Lees verder: F Stiens.pdf